Recepten zoeken

Kalfslevermousse met appelgelei - het alternatief voor een kaasplankje

Voor de kalfslever

  • 300 g kalfslever
  • 1 middelgrote ui
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 25 g boter
  • Zout
  • Peper
  • 150 ml kalfsfond
  • 150 ml madera
  • 250 g room

Voor de appelgelei

  • 600 ml appelsap
  • 2 takjes tijm
  • 250 g geleisuiker 1:3
  • 100 ml calvados

Voedingswaarden

4
> 60 minuten
kalfslever
*
812
undefined
49
undefined
28
undefined
22
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Bereidingswijze

Spoel voor de mousse de kalfslever koud af, dep hem droog en snij hem in kleine blokjes. Pel de uien en snij ze eveneens in kleine blokjes. Was de tijm, ris de blaadjes af en hak ze fijn. Zet de gelatine volgens de gebruiksaanwijzing in de week. Verhit de boter in een pan, braad de leverstukjes al roerend twee tot drie minuten en kruid ze met peper en zout. Haal de lever uit de pan en bak de uienblokjes kort tot ze glazig worden. Voeg de tijm toe, blus de uien af met kalfsfond en madera en laat ze inkoken. Doe de lever weer in de pan.

Pureer alles fijn en zeef het met een fijne zeef. Roer de ingeweekte gelatine door het levermengsel. Kruid het met peper en zout en zet het twintig minuten koud weg. Klop in de tussentijd de room stijf. Roer de room door het levermengsel en breng het nogmaals op smaak. Doe het mengsel in een vlakke vorm en laat het een nacht lang koud staan. Giet voor de appelgelei het appelsap in een kom. Was de tijm, voeg hem aan het sap toe en verhit het sap, maar breng het niet aan de kook. Laat het een nacht lang afgedekt trekken.

Giet de volgende dag het sap door een zeef in een schone kom. Ris de tijmblaadjes af en doe ze met de geleisuiker in de kom. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het vier tot vijf minuten bruisend koken. Roer de calvados erdoor. Laat de gelei afkoelen tot hij lauwwarm is. Leg op elk bord wat gelei. Steek met een vochtige eetlepel stukjes mousse af en leg ze op de appelgelei.

Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.

Ik ga akkoord.