Recepten zoeken

Kalfsrollade in kruidenmengsel

Ingrediënten

  • 1 kilogram (dikke lende) kalfsrollade
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 deciliter witte port
  • 2 deciliter water
  • 125 gram pitloze druiven
  • Fijngehakt kruidenmengsel voor rollade
  • 100 gram amandelen
  • 40 gram peterselie
  • 10 gram tijm
  • 10 gram rozemarijn
  • 15 gram dragon
  • 20 gram dille
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • zwarte peper
  • 8 sterappeltjes
  • 150 gram cranberry compote
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 kilogram aardappelen kruimig
  • 2.5 deciliter melk
  • 2.5 deciliter slagroom
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • zout naar smaak
  • peper uit de molen
  • kaneelpoeder

Voedingswaarden

4
> 60 minuten
kalfsrollade
***
0
undefined
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij deze in plakjes van circa 3 mm dikte. Leg ze vervolgens dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper. Meng de melk, slagroom en knoflook en giet het over de aardappelen. Was de sterappeltjes en snij het kapje met het steeltje zodanig af dat het steeltje blijft zitten. Hol het overgebleven sterappeltje, eventueel met een appelboor, uit. Zet de sterappeltjes in een ingevette ovenschaal en vul ze met cranberry compote. Bestrooi met kaneelpoeder. Zet het dekseltje er losjes op en verdeel de gesmolten boter over de sterappeltjes. Verwarm de boter en olie in een braadpan op middelmatig vuur. Schroei de rollade aan beide zijden dicht en bak om en om bruin. Temper het vuur en blus af met witte port en water. Leg de deksel er schuin op en laat de rollade zachtjes nabraden. Keer de rollade regelmatig en schep er af en toe een beetje braadvocht over. Zet ondertussen de aardappelen en de sterappeltjes ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat de kalfsrollade na het aanbraden circa 75-90 minuten stoven. De kerntemperatuur bedraagt dan rond de 69°C. De rollade is heerlijk als het rosé is gebraden. U kunt de gaarheid ook controleren met een vleesthermometer. Haal de kalfsrollade uit de pan laat enigszins afkoelen zodat u het netje er af kunt halen met een scherp mes. Rol daarna het vlees door het kruidenmengsel. Haal de aardappelen en sterappeltjes uit de oven en houd ze warm. Zet de rollade 10 minuten in een ovenschaal in de oven op 175°C zodat het kruidenmengsel een mooi kleurtje krijgt. Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten voordat u het aansnijdt met een scherp, niet gekarteld mes. Controleer ondertussen het braadvocht op smaak en doe er eventueel nog een scheutje witte port en een klontje koude boter bij en voeg de gehalveerde druiven toe. Serveer met de aardappelgratin en gevulde sterappeltjes.

Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.

Ik ga akkoord.