Ga naar de inhoud
Home
Alle recepten
Kookvideo’s
FAQ
Over Kalfsvlees
Home
Alle recepten
Kookvideo’s
FAQ
Over Kalfsvlees
Home
Alle recepten
Kookvideo’s
FAQ
Over Kalfsvlees
Kalfstong met aardappelpannenkoekjes en appelcompote
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale bereidingstijd
60 minuten
portie aantal
−
4
porties
+
Ingrediënten
1
van ca. 800 g geprepareerde kalfstong
1
ui
1
laurierblaadje
3
kruidnagels
100
ml
droge witte wijn
10
zwarte peperkorrels
Voor de appelmoes:
1
vanillestokje
50
ml
appelsap
1
el
suiker
1
el
citroensap
500
g
appels
Voor de aardappelpannenkoekjes:
1
sjalotje
500
g
vastkokende aardappels
1
ei
1
el
aardappelmeel
Versgemalen peper
Plantaardige olie
Plus:
Zout om op smaak te brengen
Bereidingswijze
Stap 0/4 (0% voltooid)
1
Was de kalfstong af onder koud water en dep droog. Schil de ui, snijd een paar keer rondom in, steek de laurierblad erin en zet vast met de kruidnagels. Plet de peperkorrels. Breng in een grote pan water aan de kook, voeg wijn, peper, ingestoken ui en de tong toe. Laat met de deksel op de pan ongeveer tweeëneenhalf uur trekken op 70°C, totdat deze zacht is. Laat vervolgens schrikken en ontvel de tong. Haal de bouillon door een fijne zeef en leg de tong erin.
2
Voor de appelmoes: snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de appelsap met het vanillemerg, de suiker en het citroensap aan de kook. Schil de appel, snijd in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe de stukjes in het kokende vocht en laat afgedekt gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen. Stamp het daarna fijn of pureer het mengsel. Serveer koud of warm.
3
Voor de aardappelpannenkoekjes: schil de sjalotjes en de aardappels en rasp middelfijn. Meng het ei met het aardappelmeel tot een deeg en breng op smaak met peper. Verhit olie in een pan. Portioneer het aardappeldeeg met een eetlepel in de hete olie en bak aan beide kanten goudbruin. Laat na het bakken afdruipen op keukenpapier.
4
Voor het opdienen: verdeel de appelmoes in kleine schaaltjes. Haal de tong uit het kookvocht en snijd diagonaal in ongeveer een centimeter dikke plakjes. Leg deze met de aardappelpannenkoekjes op voorverwarmde borden en serveer direct.
Reset stappen
Ook lekker om te maken
Kalfsborst, geserveerd als blanquette.
Kalfszwezerik met bietenstructuren
Kalfsmedaillons met gegrilde witte asperges, wortelpuree en bearnaisesaus.
Kalfs-smashburger met burgersaus, veldsla, tomaat, rode ui en Parmezaankletskop.