Liesstuk met paddenstoelenroomsaus

4
> 60 minuten
liesstuk
*
ovengebraad
582

Voor het liesstuk:

  • 150 g uien
  • 100 g wortelen
  • 100 g knolselderij
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 geplette jeneverbessen
  • 1 kg liesstuk
  • 2 el plantaardige olie voor het aanbraden
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 300 ml granaatappelsap
  • 2 tl bloem
  • 600 ml groentebouillon

Voor de paddenstoelenroomsaus:

  • 300 g bospaddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • 3 takjes tijm
  • 1 el boter
  • Zout
  • Peper
  • 200 g slagroom

Voedingswaarden

10
30
52

Bereidingswijze

1. Schil de uien, wortelen en knolselderij en snijd in grove blokjes. Plet de jeneverbessen met de bovenkant van het mes. Verwarm de oven voor op 120°C.

2. Braad het liesstuk ongeveer 3-4 minuten per kant aan in hete olie. Haal het uit de braadpan en houd warm. Voeg de gesneden uitjes toe aan het braadvet en fruit onder constant roeren aan. Voeg de gesneden groente toe en bak met de uitjes nog 2-3 minuten aan onder constant roeren. Voeg de tomatenpuree toe, goed doorroeren en kort aanbakken.

3. Blus af met ongeveer de helft van het granaatappelsap, laat inkoken op hoog vuur. 1 tl bloem over strooien, onderspatelen, afblussen met wat granaatappelsap, laten inkoken.

4. Strooi er vervolgens de tweede theelepel bloem over, roer door en giet de rest van de granaat-appelsap en de groentebouillon erbij. Voeg het laurierblad, de tijm en de geplette jeneverbessen toe en breng aan de kook.

5. Leg het warmgehouden liesstuk in de pan en breng alles nog even kort aan de kook. Doe de deksel op de braadpan en plaats in het onderste derde deel van de oven. Laat ongeveer 3 uur langzaam smoren. Gedurende die tijd het vlees 1-2 maal keren. Steek een vork in het vlees en controleer of het mals genoeg is. Haal vervolgens het vlees uit de pan, dek het af en houd warm.

6. Maak de paddenstoelen schoon. Pel en snipper het sjalotje. Was de tijm en ris de blaadjes af. Smoor ze in de boter en breng op smaak met peper en zout. Meng dit met het braadvocht en roer de slagroom erdoor.

7. Snijd voor het serveren het liesstuk in plakken en dresseer deze met de paddenstoelenroomsaus op borden. Lekker met gnocchi.

  • Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.
  • Ik ga akkoord.