Kalfsrollade met fijne jus, vingernoedels en wortelgratin

4
> 60 minuten
*
ovengebraad
752

Voor de kalfsrollade met fijne jus:

  • zout
  • (vers gemalen) zwarte peper
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 grote ui
  • 250 ml groentebouillon
  • 4 salieblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 el kalfsbouillon
  • 2 el crème fraîche
  • 50 ml witte wijn

Voor de vingernoedels (alternatief vingernoedels uit de koelkast):

  • 500 g aardappelen in de schil
  • 40 g maïszetmeel
  • 2 eierdooiers
  • 5 el boter, waarvan 2 el gesmolten
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • zout
  • bloem voor het werkoppervlak

Voor de wortelgratin:

  • 6 wortels
  • 1 el boter
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • 250-300 ml kookroom
  • 1 tl gedroogde koriander
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Voedingswaarden

24
48
53

Bereidingswijze

Verwarm voor de kalfsrollade de oven voor tot 250°C (ventilatoroven 230°C). Breng de rollade rondom op smaak met zout & peper. Schroei het in een ovenvaste braadslede in plantaardige olie grondig aan op hoge temperatuur op uw fornuis. Voeg de ui toe en laat deze glazig worden, voeg dan de groentebouillon en de kruiden toe. Zet de rollade in de oven en laat gedurende 15 minuten garen op het middelste rooster. Verlaag de temperatuur tot 200°C (ventilator 180°C) en laat nog circa 1 uur verder garen, voeg indien nodig meer bouillon toe. Haal uit de oven en laat rusten. Ontvet ondertussen de braadjus door een met keukenpapier beklede zeef en verwijder de kruiden. Meng de braadjus met de kalfsbouillon, crème fraîche en wijn en breng op smaak met zout & peper.

Kook, als de rollade in de oven staat,  de aardappelen circa 20 minuten. Pureer de aardappelen tot een homogene, zeer fijne puree. Meng met zetmeel, eigeel en gesmolten boter, breng op smaak met nootmuskaat en zout. Vorm een rol op een bebloemd werkoppervlak en snijd in reepjes. Maak vingernoedels (zoals op de foto) en kook in kokend gezouten water gedurende 5-7 minuten. Leg ze op keukenpapier om te laten uitlekken. Smelt 3 eetlepels boter in een koekenpan op matig vuur en bak de noedels erin tot ze goud-bruin zijn. Of kook vingernoedels uit de supermarkt volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak ze vervolgens.

Maak voor de gratin de wortelen schoon en snijd ze lichtjes diagonaal in zeer dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi met nootmuskaat. Leg de wortelschijfjes in een waaiervorm. Kruid ze met koriander, peper en zout en giet de kookroom over de wortelen. Bak gedurende 25-30 minuten in een voorverwarmde oven (ingesteld om te braden op 200°C) tot ze goudkleurig zijn.

Serveer in de ovenschalen of serveer de wortelplakjes met rolladeplakken en de noedels op borden.

Eet smakelijk!

  • Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.
  • Ik ga akkoord.