Kalfskotelet met pistache gremolata en polenta frietjes

2
30 - 60 minuten
kalfskotelet
*
grillen
Laura's Supervood

Voor de kalfskotelet:

  • 2 stuks kalfskotelet
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Voor de polenta frietjes:

  • 400 ml groentebouillon
  • 150 gram polenta + extra om doorheen te rollen
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 tl gedroogde oregano
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 el olijfolie

Voor de pistache gremolata:

  • 60 gram pistache noten (gepeld)
  • 1 bakje platte peterselie
  • 2 teentje knoflook
  • 1 el citroenrasp+ 2 el citroensap
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • Snufje chilipoeder

Bereidingswijze

  1. Haal het kalfsvlees uit de koelkast en laat een half uur op kamertemperatuur komen.
  2. Breng de groentebouillon aan de kook om de polenta de bereiden.Voeg beetje bij beetje de polenta toe aan de pan en roer goed door. Laat 2 minuten doorkoken tot het een dikke structuur krijgt. Haal vervolgens de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas, oregano en peper en zout naar smaak er doorheen.
  3. Bekleed een vierkante ovenschaal of bakvorm met bakpapier, schep de polenta hier in, druk goed aan met een lepel (of je handen) en strijk glad. Zet dit een uurtje in de koelkast om af te laten koelen.
  4. Maak ondertussen de gremolata. Doe de pistache noten in een keukenmachine en mix tot een fijne structuur, er mogen nog wel wat grove stukjes in zitten. Hak de peterselie fijn met een mes en pers het teentje knoflook. Doe samen met alle ingrediënten voor de gremolata in een schaaltje en roer goed door elkaar. Zet dit in de koelkast tot de rest van het eten klaar is.
  5. Verwarm alvast de oven voor op 210°C. Haal de polenta vervolgens uit de koelkast en uit de schaal en snijd dit in frieten van gelijke grote.
  6. Bestrijk de frietjes met de olijfolie en rol ze vervolgens nog door wat droge polenta voor een crunchy bite. Leg de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze krokant in zo’n 30 minuten. Keer halverwege even om.
  7. Begin op de helft van de baktijd van de frietjes met het bereiden van de kalfskotelet zodat alles tegelijk klaar is. Dep het vlees droog met keukenpapier. Smeer met een kwastje in met de olijfolie. Verwarm een grillpan voor en grill de koteletten rondom bruin. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg ze vervolgens in een ovenschaal en zet nog 8 minuten in de oven bij de polenta frietjes tot ze mooi rosé gekleurd zijn.
  8. Serveer de kotelet met de polenta frietjes en gremolata. Ook lekker met een salade on the side!

Bron: Laura's Supervood

  • Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.
  • Ik ga akkoord.