Recepten zoeken

Kalfsrollade met witlof en ham

Ingrediënten

  • ca. 1,5 kilo (van voorvlees) kalfsrollade
  • 150 gram boter
  • 1 pot kalfsfond
  • 6 stronkjes witlof
  • 6 plakken ham, in de lengterichting halveren
  • 0,2 liter witte wijn
  • 24 aardappelkroketjes
  • versgemalen peper

Voedingswaarden

6
> 60 minuten
kalfsrollade
*
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Bereidingswijze

Verhit 140 gram boter in een braadpan en laat de boter uitbruisen. Pak de rollade en schroei eerst de beide zijkanten dicht. Leg vervolgens de rollade in de braadpan en bak het om en om bruin. Temper het vuur en laat de rollade ongeveer 2 tot 2½ uur zachtjes stoven met een kerntemperatuur van 72 °C. Keer de rollade regelmatig en schep er af en toe een beetje braadboter over.

Snijd het achterkantje van de witlof-stronken af. Kook de witlofstronkjes even kort zodat ze zijn voorgegaard. Haal de stronkjes uit de pan en snijd ze in de lengte door. Rol iedere helft in een halve plak ham. Gebruik 10 gram boter om een ovenschaaltje in te vetten. Leg de in ham gerolde witlof in de ovenschaal en schenk hier de witte wijn of de bouillon bij. Bestrooi het licht met peper uit de molen.

Verwarm de oven op 150 °C en zet de ovenschaal gedurende 15 à 20 minuten in de oven. Verhit de frituurpan en bak de aardappelkroketjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de rollade gaar is uit de pan halen en op snijplank leggen en afgedekt met aluminiumfolie laten rusten. De braadjus afblussen met kalfsfond. Inmiddels over de zes borden de witlofstronkjes en de aardappelkroketjes verdelen. Dan de rollade in dunne plakken met een scherp, niet gekarteld mes snijden en verdelen over de borden. Naast de rollade wat braadjus schenken.

In plaats van aardappelkroketjes kunt u ook gebakken krieltjes (met een beetje peterselie erover) serveren.

Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.

Ik ga akkoord.