Kalfstong met aardappelpannenkoekjes en appelcompote

4
> 60 minuten
kalfstong
*
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Bereidingswijze

Was de kalfstong af onder koud water en dep droog. Schil de ui, snijd een paar keer rondom in, steek de laurierblad erin en zet vast met de kruidnagels. Plet de peperkorrels. Breng in een grote pan water aan de kook, voeg wijn, peper, ingestoken ui en de tong toe. Laat met de deksel op de pan ongeveer tweeëneenhalf uur trekken op 70 graden Celsius, totdat deze zacht is. Laat vervolgens schrikken en ontvel de tong. Haal de bouillon door een fijne zeef en leg de tong erin.

Voor de appelmoes: snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de appelsap met het vanillemerg, de suiker en het citroensap aan de kook. Schil de appel, snijd in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe de stukjes in het kokende vocht en laat afgedekt gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen. Stamp het daarna fijn of pureer het mengsel. Serveer koud of warm.

Voor de aardappelpannenkoekjes: schil de sjalotjes en de aardappels en rasp middelfijn. Meng het ei met het aardappelmeel tot een deeg en breng op smaak met peper. Verhit olie in een pan. Portioneer het aardappeldeeg met een eetlepel in de hete olie en bak aan beide kanten goudbruin. Laat na het bakken afdruipen op keukenpapier.

Voor het opdienen: verdeel de appelmoes in kleine schaaltjes. Haal de tong uit het kookvocht en snijd diagonaal in ongeveer een centimeter dikke plakjes. Leg deze met de aardappelpannenkoekjes op voorverwarmde borden en serveer direct.

Voor de kalfstong:

  • 1 van ca. 800 g geprepareerde kalfstong
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 100 ml droge witte wijn
  • 10 zwarte peperkorrels

Voor de appelmoes:

  • 1 vanillestokje
  • 50 ml appelsap
  • 1 el suiker
  • 1 el citroensap
  • 500 g appels

Voor de aardappelpannenkoekjes:

  • 1 sjalotje
  • 500 g vastkokende aardappels
  • 1 ei
  • 1 1/2 el aardappelmeel
  • Versgemalen peper
  • Plantaardige olie

Plus:

  • Zout om op smaak te brengen

Voedingswaarden

receptenzoeker

  • Deze website gebruikt cookies ter registratie van webstatistieken. Door voor "Ik ga akkoord" te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem.
  • Ik ga akkoord.