4
Aromatisch gebraad van dunne lende met gesmoorde pompoen
> 60 minuten
dunne lende
*
ovengebraad
706
Ingrediënten:
- 1 kg (gebraad van) dunne lende
- 2 el tijmblaadjes
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui in blokjes
- 3 peterseliewortels, in blokjes
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml kalfsbouillon
- 800 g pompoenvruchtvlees, in blokjes (bijv. hok-kaido)
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 el aromatische olijfolie
- 100 g ijskoude boter in schilfers
- Zout en peper naar smaak
Voedingswaarden
14
45
61
Bereidingswijze
- De oven op 180°C boven- en onderwarmte voorverwarmen (circulatielucht niet aanbevolen). De dunne lende met de helft van de tijmblaadjes bestrooien.
- De zonnebloemolie in een braadpan verwarmen en groenten met tomatenpuree daarin bij hoge hitte ongeveer 3 minuten aanbraden.
- Met de kalfsbouillon afblussen, het gebraad erin leggen en alles in de oven ongeveer 35 minuten garen (kerntemperatuur moet ca. 58°C voor medium en 65-70°C voor well done bedragen). Ondertussen het vlees steeds opnieuw met wat bouillon uit de braadpan bedruipen.
- Pompoen en knoflook in de hete olijfolie bij matige hitte ongeveer 2 minuten lichtjes bruineren. Zout en peper toevoegen, en het deksel erop leggen. Bij lage warmte ongeveer 15 minuten gaar smoren, af en toe omroeren.
- Haal het gebraad uit de braadpan en wikkel het in folie. Gebraadbouillon door een zeef in een pan gieten, de saus onafgedekt bij een hoge hitte ongeveer 5 minuten inkoken, daarna met de ijskoude boter binden. Vlees met groenten en saus op de borden opdienen en bijvoorbeeld serviettenknödel bij serveren.