Gyros van kalfsvlees met tzatziki en tomatenrijst

Gyros van kalfsvlees met tzatziki en tomatenrijst is een heerlijke en authentieke Griekse maaltijd die perfect is voor een speciale gelegenheid of een etentje met vrienden. De malse kalvsschijf wordt gemarineerd in een pittige marinade en vervolgens langzaam geroosterd op een spit totdat hij perfect gaar is. De gyros wordt geserveerd in warme pitabroodjes met tzatziki, een frisse yoghurt-komkommersaus, en tomatenrijst, een smaakvolle rijst met tomaten, paprika en kruiden.

Gyros van kalfsvlees met tzatziki en tomatenrijst

Gyros van kalfsvlees met tzatziki en tomatenrijst is een heerlijke en authentieke Griekse maaltijd die perfect is voor een speciale gelegenheid of een etentje met vrienden. De malse kalvsschijf wordt gemarineerd in een pittige marinade en vervolgens langzaam geroosterd op een spit totdat hij perfect gaar is. De gyros wordt geserveerd in warme pitabroodjes met tzatziki, een frisse yoghurt-komkommersaus, en tomatenrijst, een smaakvolle rijst met tomaten, paprika en kruiden.

Ingrediënten
  

  • 4 stuks kalfsschnitzels
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder
  • 2 theelepels heet paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 500 g Griekse roomyoghurt
  • 1 komkommer ontpit en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels dille fijngehakt
  • Zout en peper
  • 400 g langkorrelige rijst gespoeld
  • 300 g gezeefde tomaten
  • Plus:
  • Uienringen om te bestrooien
  • Pita brood om te serveren

Instructies
 

  • Snijd de kalfsschnitzels in repen van 0,5 cm breed en doe ze in een kom. Doe 1 gesnipperde ui, 1 teentje uitgeperste knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap en elk 1 theelepel zoete paprika, hete paprika en gemalen komijn in een hoge kom. Pureer met een staafmixer en voeg het samen met de oregano toe aan het vlees. Goed inmasseren en minstens 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Meng voor de tzatziki de yoghurt met 2 teentjes uitgeperste knoflook, de komkommer, de dille, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en laat minstens 1 uur trekken.
  • Haal het gemarineerde kalfsvlees minstens een half uur voor het braden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Verhit voor de tomatenrijst 1 eetlepel olijfolie. Fruit 1 gesnipperde ui met 1 teentje uitgeperste knoflook, voeg vervolgens de rijst, de gezeefde tomaten en 300 ml water toe. Roer er elk 1 theelepel zoete paprika, hete paprika en gemalen komijn door en voeg een beetje zout toe. Breng alles aan de kook en laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is en het vocht heeft opgenomen.
  • Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en braad hierin het kalfsvlees aan zonder nog meer olijfolie toe te voegen.
  • Schik de tzatziki, tomatenrijst en gyros op borden en serveer bestrooid met enkele uienringen.
Trefwoord kalfsschnitzels
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat eens horen hoe het was!
Deel dit bericht
Scroll naar boven