Kalfslendestuk met kruidenkorst, gebraden boterasperges en brood
Een elegant en smaakvol gerecht waarin mals kalfslendestuk wordt omhuld door een knapperige kruidenkorst, vol aromatische verse kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn. De boterzachte asperges, gebraden tot een lichte karamelisatie, voegen een rijke, nootachtige smaak toe die perfect past bij het delicate kalfsvlees.
Ingrediënten
- 1 kg aan één stuk gevliesd en ontvet kalfs dunne lende
- 1 eetlepel geklaarde boter
- 1 kg witte asperges
- 30 gram boter
- Suiker
- Voor de kruidenkorst:
- 1/2 bosje bladpeterselie
- 3 takjes tijm
- 1/2 bosje kervel
- 1/2 bosje bieslook
- 40 gram zachte boter
- 1 eierdooier
- 30 gram paneermeel
- Vers gemalen nootmuskaat
- Zout naar smaak
- Peper uit de molen
Instructies
- Haal het vlees een uur voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
- Verwarm de oven voor op 95˚C (boven- en onderwarmte).
- Dep de lende droog en doe er peper en zout op.
- Verhit de geklaarde boter in een braadpan en braad het braadstuk aan alle kanten aan.
- Zet de braadpan op het rooster in het onderste een derde gedeelte van de voorverwarmde over en braad in 1 uur gaar.
- Schil 45 minuten voor het einde van de braadtijd de asperges en snijd de houtige uiteinde eraf.
- Was ze, laat ze uitdruipen en snijd ze schuin in stukjes van 2 tot 3 cm.
- Was de kruiden en schud ze droog.
- Haal de blaadjes van de stelen en snijd ze fijn.
- Snijd de bieslook in rolletjes.
- Klop de boter schuimig, roer de eierdooier er doorheen, en vervolgens de kruiden en het paneermeel.
- Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
- Laat de boter voor de asperges smelten, doe de stukjes asperge in de pan, strooi er wat peper en zout overheen en bak op een laag pitje gedurende 5 tot 8 minuten.
- Keer de stukjes af en toe.
- Haal het braadstuk uit de braadpan en plaats in een vuurvaste bakvorm.
- Smeer het kruidenmengsel op de lende en schuif op het rooster de oven in.
- Grill het vlees onder een voorverwarmde grill (240˚C) tot de korst goudbruin is.
- Doe de aspergestukjes in de braadpan en meng met de jus.
- Snijd voor het serveren het braadstuk in plakken en dresseer deze met de asperges op de borden.
- Serveer er stevig ‘schwarzbrot’ en gemengd volkorenbrood bij (zuurdesem).
Trefwoord kalfslende