Kalfsrollade

Kalfsrollade is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een doordeweekse maaltijd. Het bestaat uit een dun gesneden stuk kalfsvlees (meestal van de schouder of bovenbil) dat wordt gevuld met allerlei lekkere ingrediënten, opgerold, vastgebonden en vervolgens gebakken, gebraden of gestoofd.

Kalfsrollade

Kalfsrollade is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een doordeweekse maaltijd. Het bestaat uit een dun gesneden stuk kalfsvlees (meestal van de schouder of bovenbil) dat wordt gevuld met allerlei lekkere ingrediënten, opgerold, vastgebonden en vervolgens gebakken, gebraden of gestoofd.
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten
  

  • 1 a 800 gr kalfsrollade nek
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 dl witte wijn
  • 3 blad laurier
  • 1 steranijs
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 dl kalfsbouillon
  • zwarte peper uit de molen
  • Rode kool:
  • ½ rode kool fijn gesneden
  • 2 appels in blokjes gesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 dl balsamico azijn
  • 50 gr boter
  • 2 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 1 dl water
  • peper en zout
  • Stoofpeertjes:
  • 10-15 stoofpeertjes
  • 1 fles rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 50 gr suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • Aardappelpuree:
  • 750 gr geschilde kruimige aardappels
  • 3 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dl melk
  • 50 gr boter
  • peper en zout
  • Knolselderij:
  • 500 gr knolselderij in blokjes
  • 25 gr boter
  • fijngesneden rozemarijn
  • peper en zout

Instructies
 

  • Laat het vlees een uur op kamertemperatuur komen.
  • Verhit een braadpan, smelt een klont boter en laat uitbruisen. Braad de rollade rondom aan in een paar minuten tot deze mooi gekleurd is, blus af met de wijn en voeg de overige smaakstoffen toe behalve de bouillon. Reduceer de wijn tot de helft, voeg de bouillon toe en breng tegen het kookpunt. Gaar de rollade in circa 1,5-2 uur met een deksel op de pan en draai een paar keer om. Laat de rollade 10 minuten rusten en zeef ondertussen het braadvocht en maak er een jus van.
  • Rode kool:
  • Kook de kool met de smaakstoffen (de helft van de appelblokjes) samen in een pan met deksel in ca een half uur op laag vuur gaar. Verwijder de kruidnagels, laurier en kaneel en bind eventueel af met wat zetmeel en voeg als laatste de andere helft van de appel toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Stoofpeertjes:
  • Schil de peertjes en boor het klokhuis eruit. Stoof de peertjes in een pan met alle smaakstoffen (peertjes moeten net onder staan, voeg eventueel wat water toe) in circa 2 uur gaar. Zeef het vocht, kook eventueel in tot de gewenste smaak en bind af.
  • Aardappelpuree:
  • Kook de aardappelen met de knoflook en de tijm gaar en laat kort droogstomen. Knijp door een pureeknijper of stamp fijn. Verhit de melk met de boter en roer dit door de puree, breng op smaak met peper en zout.
  • Knolselderij:
  • Bak de knolselderij in de boter op middelhoog vuur in circa 5 minuten gaar en breng op smaak met de rozemarijn, peper en zout.
Trefwoord kalfsrollade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat eens horen hoe het was!
Deel dit bericht
Scroll naar boven