Kalfslever

Kalfslever staat bekend om zijn fijne structuur en karakteristieke smaak. Het is een veelzijdig stukje orgaanvlees dat in veel landen en keukens op verschillende manieren wordt gebruikt. Van een eenvoudige bereiding in de pan tot meer uitgebreide gerechten: kalfslever leent zich voor allerlei kookstijlen.

Achtergrond

Kalfslever is afkomstig van jonge runderen en wordt al lange tijd gebruikt in zowel de Europese als Mediterrane keuken. Denk bijvoorbeeld aan klassieke gerechten met uien of een saus op basis van wijn. Ook in Noord-Amerika komt kalfslever met uien regelmatig terug als traditioneel gerecht.

Smaakprofiel

Kalfslever heeft een volle, enigszins aardse smaak die goed combineert met uien, kruiden en specerijen. Het is een product dat vaak gewaardeerd wordt door liefhebbers van gerechten met een uitgesproken karakter.

Bewaren en versheid

Omdat lever sneller bederft dan veel andere soorten vlees, is het belangrijk te letten op versheid. Bewaaradvies: maximaal 2 dagen in de koelkast of enkele maanden in de vriezer. Controleer altijd goed de verpakking en houdbaarheid bij aankoop.

Bereiding

Kalfslever kan op diverse manieren worden klaargemaakt. Populaire bereidingswijzen zijn kort bakken of stoven. Vaak wordt het gecombineerd met uien of een lichte saus, maar er zijn talloze varianten mogelijk afhankelijk van de keuken of persoonlijke voorkeur.

Hoe te bereiden

Bakken8-10 min
Braden7-8 min
Grillen6-8 min

Voedingswaarde per 100g(rauw)

Energie (kJ)455.00Energie (kcal)108.00
Eiwit (gram)17.70Vet (gram)3.30
Verzadigde vetzuren (gram)1.40Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram)0.60
Meervoudig onverzadigd vetzuur (gram)0.20Transvetzuren (gram)0.00
Cholesterol (milligram)183.10Koolhydraten (milligram)2,000.00
Vitamine B1 (milligram)0.20Vitamine B6 (milligram)0.72
Vitamine B12 (microgram)68.00Vitamine D (microgram)0.40
Ijzer (milligram)8.00Zink (milligram)4.10
Natrium (milligram)71.00

Bekijk onze recepten

Kalfsvlees in de braadzak

Kalfsvlees grillen (roosteren)

Kalfsvlees smoren

Kalfsvlees stoven